белезници

Разбиха група телефонни измамници, действали в Гърция

Български граждани- участници в телефонна измама, извършена на територията на Гърция, бяха задържани, съобщи МВР.

Операцията е реализирана на 13 юли, във връзка с досъдебно производство за телефонни измами от България на територията на Гърция. Същият ден измамата е довършена, като са били измъкнати 14 000 евро от 81-годишна жена от гръцкия град Янина.

В резултат на предприети действия по разследването, в град Ветово са задържани по реда на Закона за МВР участници в телефонна измама. При последвали процесуално-следствени действия са намерени и иззети доказателства за престъпната им дейност.

Жертвата е била въведена в заблуждение по познатата схема – обаждане от лекар за инцидент с близък, нуждаещ се от пари за операция.

Паралелно с това, след взаимодействие и координация на служители от Главна дирекция "Национална полиция" с техни колеги от Солун в град Янина е задържана българска гражданка, участвала в схемата като муле и в нея в момента на задържане е намерена инкриминираната парична сума.

Предстои привличане към наказателна отговорност и задържане за 72 часа. Работата по случая продължава.

Действията са проведени от служители на ГДНП, Областната дирекция на МВР в Русе и Плевен със съдействието на техни колеги от Солун, следователи при Окръжния следствен отдел в Окръжната прокуратура – Русе и са под надзора на Районната прокуратура в Русе.