боко кмет пазарджик

Далавери за милиони или защо кметът на Пазарджик така топло прегръща Борисов

Разследване на Димитър Стоянов в Bird.bg

Бойко Борисов, чието нощно шкафче се оказа пълно с пачки от 500 евро и със златни кюлчета се срещна с кмета на Пазарджик Тодор Попов. Последният стана
известен с това, че живее в къща с пазарджишкото село Паталеница на стойност около 1,5 милиона, но продажната и цена би била с 20 – 30% по-висока. И с качеството си да е невидим за прокурорски проверки въпреки очевидни данни за корупционни схеми и щети, които е нанесъл на общината. Досущ като шефа си, поне засега.

bTV алармираха за скандалното разминаване между начина на живот и официално обявените доходи на кмета Попов още през 2015 г. От репортажа на медията стана ясно, че към онзи момент официалните доходи от заплата на кмета са около 2000 лева месечно, а той не е декларирал никакви спестявания за седем години назад, преди построяването на луксозното имение в село Паталеница. Разгънатата площ на основната сграда е 420 кв м. От заснетото с дрон там се вижда покрит басейн, голяма къща, фитнес зала, изкуствена река, с изкуствен водопад, скъпо озеленяване и още няколко постройки, включително парник. Докато строи луксозния имот, Попов кара кола за около 100 000 лева.

В качеството си на кмет бившият адвокат се замесва във всевъзможни корупционни скандали. Някои граничат с абсурд. Например този с „оплождането на жабите“ което играе ключова роля заради спецификата на обществената поръчка за моста, който трябва да се издигне над Марица край Пазарджик. Конкурсът се печели от фаворита на община Пазарджик – “Еко-Хидро 90” . Вестник Сега и Медиапул разказват, че фирмата предлага по-висока цена от конкурентите си – 1.319 млн. лв. с ДДС, но удивително кратък срок на изпълнение – 40 дни за градежа и едва 2 дни за изготвяне на проект. При другите участници проектирането е оферирано за 2 седмици, а изпълнението – за около 200 дни. Варненско обединение подава с 95 000 лв. по-ниска цена, но губи поръчката в името на бързата работа.

Съвсем не е изненадващо, че зададеният от “Еко-Хидро 90” срок се оказва неизпълним. Тогава вината е хвърлена върху жабите. Кметът Тодор Попов декларира публично, че местната РИОСВ е спряла строителството на моста за три месеца. Поради размножителния период на жабите. Шефът на екоинспекцията в града – Костадин Гешев обаче отрече да се е занимавал с жаби и мост.

Близостта на Попов със семейство Върбакови, неуспелите купувачи на ЧЕЗ, също не е тайна. Кой знае защо, нито прокуратурата, нито КПКОНПИ предприемат някакви действия по отношение на Попов в хода на проверките срещу него. А проверки, сигнали и жалби срещу Попов не липсват. Бившият общински съветник от Пазарджик сезира Окръжната прокуратура в Пазарджик с жалба под вх. №1511/02.06.2015 г. срещу Тодор Попов е за престъпление по служба, извършено в качеството му на лице, заемащо отговорно служебно положение. Като вследствие на престъплението жалбоподателят претендира, че са настъпили значителни вредни последици. По жалбата на Петков е образувано досъдебно производство № 192/2015г. по описа на ОДМВР Пазарджик срещу кмета Тодор Попов. То обаче е образувано по чл.219 от НК за безстопанственост и се „точи“ до момента. Наблюдаващият прокурор Паун Савов заяви пред bird.bg, че разследването е на финалната права и ще бъде повдигнато обвинение на едно или повече длъжностни лица. Обвинителят конкретизира, че „персонално дело срещу г-н Попов няма“. Савово уточни, че делото се води срещу длъжностно лице на община Пазарджик за безстопанственост, но повече данни не може да разкрие на този етап.

Историята започва, когато „ЮРИДИЧЕСКА АГЕНЦИЯ „ПЕТКОВ и КОСТОВА” ООД решава да участва в публично оповестен конкурс за продажбата на поземлен имот, собственост на общината. За да участва в наддаването, дружеството внася депозит от 90000.00 лв. Въпросният имот е паркингът пред болница „Здраве“, свързана със сочения за близък до Борисов и Пеевски бизнесмен Михаил Тиков. От лечебното заведение не крият апетита си да го придобият. Съгласно доклад на тръжната комисия и с Решение № 220/31.10.2013 г. на Общинския съвет – Пазарджик, дружеството е класирано второ. Със същото решение ОбС упълномощава кмета Попов да сключи приватизационния договор с победителя в конкурса, като задържи само неговия депозит. В случая това е „ДКЦ-І-Пазарджик” ЕООД (болница Здраве на Тиков). В съответствие с условията на конкурса, следва да се освободи депозитът на останалите участници, включително и на „ЮРИДИЧЕСКА АГЕНЦИЯ „ПЕТКОВ и КОСТОВА” ООД. Това обаче не се случва. В установения 14- дневен срок за обжалване на процедурата вторият участник не обжалва. Нещо повече, с писмо с вх.№ 18-00 3240/19.11.2013 г. община Пазарджик изрично е уведомена, че няма да се обжалва решението на общинския съвет и следва тя да освободи депозита за участие в размер на 90 000 лв. Това следва да се случи до 5 работни дни след изтичането на 14-дневния срок за обжалване. В сигнала се съдържа твърдението, че депозитът не е освободен в резултат на устна заповед на Тодор Попов.

На 03.12.2013 г. „ЮРИДИЧЕСКА АГЕНЦИЯ „ПЕТКОВ и КОСТОВА” ООД изпраща нотариална покана да им се освободи депозитът От Общината изпращат на дружеството писмо, че Окръжна прокуратура Пазарджик е протестирала Решение №220/31.10.2013 г. и имало образувано административно дело. Дружеството обаче няма правен интерес и следва общината да му върне парите. То декларира, че няма да участва в този административен процес, поради което желае да бъде заличено като заинтересована страна. Докато делото тече, Тодор Попов сключва договор с лечебното заведение на Тиков. Липсват каквито и да е фактически и правни основания за задържането на депозита, но той упорито не се освобождава.

Румен Петков провежда разговор с Георги Гайдаров – директор на дирекция БОС в общината, за да разбере поради какви причини не му се връща депозитът. От него разбира, че кметът Попов изрично му е разпоредил да не се връщат парите, а Гайдаров не смеел да направи нищо, тъй като ще му „изстине” мястото. Това му „бездействие” било по идея на Татяна Стоянова (разстреляна на 12.01.2015г.). Тя прогнозирала, че под натиск Румен Петков щял да бъде принуден да престане да „лае” в ОбС и щял послушно да гласува в съзвучие с интересите на Коалиция „Тодор Попов за Пазарджик”.

На редовна сесия на ОбС Пазарджик Петков пита кмета защо не връща депозита. Кметът подигравателно заявява, че и на него му се иска да му пее Лили Иванова, но няма да стане. През април 2014 г. Петков разговаря и с председателя на ОбС г-н Хари Харалампиев. Той му заявил, че след проведен разговор с кмета му било обяснено, че това са „лични отношения” и да не се меси в тях. Според прокурора Савов обаче, в сигнала на Петков няма данни за нерегламентиран натиск от страна на кмета. В него не се съдържала информация за конкретно гласуване, по което Петков да е трябвало да подкрепи коалицията, издигнала Тодор Попов, затова прокуратурата не можела да разследва хипотезата за нерегламентиран натиск. Според Савов в сигнала на Румен Петков по-скоро имало твърдения, че задържането на средствата било, за да му се даде урок. Държавното обвинение отказа да разкрие дали този „урок“, даден от Попов на Петков е реализирал състава на престъпление по смисъла на НК.

Когато изчерпва всички други средства, Петков подава жалба против действията на ОбС и е образувано административно дело 360/2014 г. по описа на Административния съд в Пазарджик. Докато текат съдебните заседания, друг съдебен състав отменя решението на ОбС Пазарджик, с което е променен статутът на обявения на търг имот от публична общинска собственост в частна. Съдебното решение постановява, че ОбС Пазарджик изобщо няма право да продава този поземлен имот.

След този съдебен акт „ЮРИДИЧЕСКА АГЕНЦИЯ „ПЕТКОВ и КОСТОВА” ООД вече има правен интерес и завежда иск срещу Общината за главницата 90000 лв. и мораторната лихва върху нея. Образувано е търговско дело 695/2014 г. на Окръжния съд в Пазарджик.

На 20 януари 2015 г. кметът изпраща за процесуален представител на общината адв. Шикова със задачата да сключи споразумение с ищците. Тя предлага общината да заплати веднага главницата 90000 лв. и дължимите мораторни лихви към тази дата в размер на 10476 лв. Споразумението е одобрено от съда.

В сигнала на Петков се представят доказателства, че общината плаща за неоснователно задържания депозит от 90000 лв., лихви 10476 лв. и разноски 9854 лв. след твърдяно изрично разпореждане на Тодор Попов за задържането. Петков твърди, че причинените вреди, по вина на кмета Попов, на Община Пазарджик са в общ размер на 20330 лв. Въпреки, че казусът е ясен и щетата нанесена от кмета е налице, от 2015 г. прокуратурата влачи разследването на сигнала и обвинения все още няма. А ако има, не е ясно дали Попов ще е сред обвинените, или пешкира ще оберат други “длъжностни лица”. Така моделът “ти си го избра” на началника Борисов хвърля чадър и върху подчинените му кметове по места, които се оказват недосегаеми.