сгс

СГП внесе в съда обвинение за пране на пари

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт за извършване на  финансови операции – теглене от каса на сума в особено големи размери от банкова сметка, която е придобита с чрез измама на служител на фирма по телефона и с електронни съобщения – престъпление по НК.

На 14 юли 2015 г., в Мадрид, Кралство Испания, секретарката на фирма „K.S.S.E.“ С.С. получила телефонно обаждане от лице, представило се за Р.В. –  представител на техен контрагент от Дания, като поискало обичайни справки и изпратило електронна комуникация с изпълнителния директор на фирмата. В хода на разговора Р. В. поискал от секретарката по указания на изпълнителния директор спешно да преведе сумата от 140 000 евро  по сметка на фирма „Л.“ ЕООД, София. Той обяснил, че сумата е необходима за плащане на глоба, която е следвало да се плати в началото на годината. С.С. повярвала на лицето, свързала се с банката и наредила поискания паричен превод. По-късно докладвала за случая и се установило, че всички обаждания и съответната кореспонденция са лъжа и директорът на фирмата не е нареждал подобно плащане. На 15 юли 2015 г. търговският директор подал жалба за измама в Полицейския корпус Саламанка – Мадрид. Търсено е и съдействие от посолството на Дания в София.

Фирма „Л.“ ЕООД със седалище гр. София се управлява и представлява от А. М., осъждан 9 пъти за престъпления срещу собствеността.

На 14 юли 2015 г. сумата от 140 000 евро постъпила по сметката на фирма „Л.“ ЕООД. Наредена била чрез електронно банкиране в полза на „А.Г.К.“ ЕООД с посочено основание – плащане по фактури, които не са били издавани. Фирмата притежавала сметка в „Р. Б.“ ЕАД и се представлявала от П. Д. (починала 2021 г.), известна с финансови и данъчни измами. Обвиняемият П. К. на 51 години разбрал за получените пари чрез измама по сметката на „А. Г. К.“ ЕООД и решил да ги изтегли за себе си, възползвайки се от близките си отношения с пълномощничката. Сумата в размер на общо 271 120 лв.  били изтеглени от П. Д. на 15 юли 2015 г., заедно с обвиняемия, като последният прибрал сумата в себе си.

Средствата, предмет на прането на пари са в особено големи размери, като случаят е особено тежък, защото е извършена международна измама.

Извършени са разпити на свидетели, експертизи, разпознавания, справки, изпълнение по МПП.

Обвиняемите са с чисто съдебно минало.