фалшификати

Над 11 500 ментета на световни марки задържаха на Капитан Андреево

Митническите служители от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ и ТД „Южна морска“ задържаха 11 516 текстилни изделия, парфюми, спортни обувки и аксесоари, носещи фигуративното и словесно изображение на търговски марки.

При един от случаите на 5 юли 2021 г. на МП Капитан Андреево пристига камион с турска регистрация, пътуващ за Франция. Шофьорът – турски гражданин, представя пред митническите служители транзитни митнически декларации, в които са описани три вида стоки: пластмасови капаци, болтове и алуминиeви изделия.

Превозното средство е отделено за щателна митническа проверка, включително и с рентгенова апаратура. Сред декларираното карго са открити 40 кашона, в които има 4650 тениски и 312 суитчъра, панталони и блузи. Облеклата са били брандирани с логата на луксозни марки. На водача е съставен акт по Закона за митниците за опит да бъдат пренесени стоки без знанието и разрешението на митническите органи.

Само през първите пет дни на юли при митнически проверки на леки автомобили и автобуси са открити 6544 парфюма, обувки, аксесоари и облекла с етикети и фирмени емблеми на световноизвестни марки.

Сред иззетите стоки са 2346 текстилни изделия – спортни екипи и тениски, 3052 парфюма и тоалетни води, 511 чифта обувки и 635 чанти и колани – също с лого на луксозни марки. Артикулите са  открити в личен багаж на 19 пътници и шофьори, по-голяма част от които пътуващи с автобуси от Турция за България и Румъния.

В изпълнение на Европейския Регламент 608/2013 относно защитата на правата върху интелектуалната собственост за случаите се информират правопритежателите на търговските марки.