Полицията е безсилна пред поредния обир.

Условна присъда за жената на Явор Инкасото

Условна, вместо ефективна присъда за участничката в обира на инкасо автомобил Екатерина Кабакчиева, постанови окончателно Върховният касационен съд. Ударът беше направен през януари 2017 г. пред МОЛ на бул. „Цариградско шосе“ в София в София, като изчезнаха 360 000 лева. Основен участник в инсценирания грабеж се оказа служителят на охранителната фирма Явор Георгиев, който шофирал специализираната кола. Помагал му и неговият приятел Илиян Илиев, на когото Георгиев дал предварително собствените си белезници и тиксо.

Тримата изчакали вторият охранител да излезе от колата, след което Илиев се качил, заключил Георгиев и отнесъл парите. Отнесъл ги на Ивона Достинова, с която пък Георгиев имал интимна връзка, нищо че била съседка и приятелка на жена му. Разследването показа в крайна сметка, че всички са били в схемата, като в дома на Ивона бяха открити 244 000 лв. от задигнатите.

Първоначално Софийският градски съд осъди Явор Георгиев на 13 години лишаване от свобода и конфискация на половината имущество, а Илиян Илиев и Екатерина Кабакчиева бяха осъдени на по 10 години затвор. Ивона Достинова свидетелства срещу останалите и не беше обвинена, а след това се отрече от показанията си, но дадените на досъдебното производство бяха кредитирани от съда. След това Софийският апелативен съд реши, че случаят не е особено тежък и намали наказанията на подсъдимите, като това на Георгиев беше намалено на 7 години, на Илиев – на 5, а на Кабакчиева – на 4 години. ВКС потвърждава наказанието на бившия охранител, но пък намалява още тези на Кабакчиева и Илиев, понеже били „само помагачи на основния извършител“.

„Очевидно е, от друга страна, особено що се отнася до Кабакчиева, която години наред е живяла на семейни начала с прекия извършител, че тя е била склонена от последния да извърши присвояването. Това обстоятелство, а за Кабакчиева и фактът, че е майка на дете под една годинка, за което, предвид заболяването на съпруга ѝ, единствено може да полага пълноценни грижи, налага ревизия на наложеното на двамата помагачи наказание „лишаване от свобода“, което заради явната му несправедливост следва да бъде снижено с 1 година“.

Така наказанието на Кабакчиева достига законовата граница от 3 години лишаване от свобода, която позволява изтърпяването на наказанието да бъде отложено с налагане на условна присъда. И „предвид данните за личността на Кабакчиева, за която случилото се очевидно представлява изолиран факт в живота ѝ, и с оглед относително ниската ѝ степен на участие при осъществяване на престъпното деяние, обемът на използваната спрямо нея наказателна принуда не налага наказанието да бъде изтърпяно ефективно“.