Протести с искане за ефективни присъди при насилие над животни

В София и други градове на страната се проведоха протести с искане за налагане на ефективни присъди при случаи на насилие над животни.

Демонстрациите в София, Ловеч, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Сливен, Шумен протекоха под наслов „Ефективни присъди за насилниците и убийци на животни“.

„Спазвайте Закона за защита на животните, защото ако се спазва, много от проблемите с животните – бездомничетата и нашите домашни любимци, ще отпаднат“, призова участничка в демонстрацията в Ловеч.

Но дали тя не е твърде голям оптимист? По силата на Закона за защита на животните онзи човек, който прояви жестокост към животно, се наказва с глоба от 500 до 1000 лв., освен ако деянието не съставлява престъпление. Животното му може да бъде отнето в полза на държавата. Ако той повтори деянието си, то глобата е от 1000 до 2000 лева.

Ако насилието над животно е извършено от дете, то родителят му или настойникът следва да бъде глобен. В чл. 66 от Закона за защита на животните е записано, че който допуска проява на нехуманно отношение, жестокост или особена жестокост към животни от лице, което е под негов контрол, се наказва с глоба от 50 до 250 лв., а при повторно нарушение – с глоба от 250 до 500 лева.

Протестиращите настояват проблемът да достигне до повече хора.

Организаторите на протестите смятат, че не само хората, които нараняват животни трябва да поемат своята отговорност, като получат справедливо наказание, но и трябва да се налагат глоби на онези собственици на домашни любимци, които, след като им се нарадват, ги изхвърлят на улицата, връзват ги в чували или пък ги хвърлят в реката.

Всички тези подобни случаи трябва да бъдат санкционирани, категорични са протестиращите в защита на животните.

През изминалата 2022 г. в областната дирекция на МВР в Ловеч са образувани 12 досъдебни производства за деяния срещу животни. Повечето случаи се отнасят за проявена жестокост към кучета и котки.  През изминалата седмица 72-годишен мъж от Тетевен беше арестуван за това, че е  прострелял куче в близост до имота си.

Във Варна от фондация „Лъки Хънт“ обявиха, че всяко насилие рефлектира и че това е пагубно за всички нас като хора. Те подчертават, че бездомните животни са само част от средата на жестокост и безхаберие, в която живеем, но те страдат най-много, защото няма как да се защитят.