свят решетки арест затвор

Невинен нашенец отива на съд в Германия

Апелативният съд в Пловдив постанови екстрадицията на 23-годишния Иван Тилев от Пазарджик, обвинен от германската прокуратура за финансова измама в размер на 800 000 евро. Апелативните магистрати потвърдиха решението на Пазарджишкия окръжен съд, който одобри изпращането на Тилев на съд в Германия след получаване на Европейска заповед за арест.

Досъдебно производство по случая с фирма „Тийм груп“, в чийто офис е работел Тилев, у нас не е било образувано. Фирмата е попаднала в европейско разследване за финансови измами в размер на общо 14 млн. евро. Управители на компанията са израелски гражданин и сръбкиня.

Тилев работел в колцентъра на фирмата в София от 2019 г. и осъществявал по телефона финансови консултации с клиенти, които инвестирали парите си в ценни книжа и криптовалути.

В края на юли 2021 г., по искане на немската прокуратура, полиция и ГДБОП нахлули в офиса, иззели техника и документи и извършили неофициални разпити на служители. Тилев тогава не бил задържан и въобще не е знаел, че ще му се повдигне задочно обвинение. Офисът на фирмата още тогава затворил врати.

Година по-късно, през август, Тилев се явил в сектор „Български документи за самоличност“- МВР, за да си поднови задграничния си паспорт. Тогава служителите го осведомили, че му е издадена Европейска заповед за арест и на място той е бил задържан. Обвинението на немската прокуратура е за участие в организирана престъпна група за финансови измами в размер на 14 млн. евро – става ясно от Европейската заповед за арест.

„Открих си работа съвсем легално в Jobs.bg, всеки младеж с два езика – немски и английски, можеше да попадне в моята ситуация. Във фирмата ме назначиха с трудов договор, имах период на обучение, а след това консултирах хора от целия свят по телефона за доходността на финансовите инструменти. Нито за миг не съм смятал, че участвам в измама“ – заяви в съдебната зала обвиняемият Иван Тилев.

Той изрази желание да бъде съден от български съд и ако вината му се докаже, да изтърпи наказанието си у нас. В Германия наказанието за финансова измама е до 15 години затвор, а според българския НК присъдата за същото престъпление е до 6 години, когато се касае за действия без умисъл, за каквито твърди Тилев.

След съдебното решение близките на Тилев заявиха,  че България е извършила предателство спрямо свой гражданин. По време на процеса в Пловдив, пред Съдебната палата десетки протестираха против екстрадицията на Тилев в Германия.