Крум Зарков

Проект регламентира фалитите на фирми

България е единствената държава в ЕС, която не е уредила въпроса с т.нар. фалити на фирми. Това е така, защото партии, депутати и институции катастрофират в сложността на законопроекта, коментира служебният министър на правосъдието Крум Зарков. Той направи това по време на представянето на проекта на Закона за несъстоятелността на физическите лица.

"Феноменът на свръхзадлъжнялостта прави така, че никой да не е доволен. Ние търсим балансиране на уреждането на обществените интереси и на двете страни – длъжник и кредитор. Това поставя пред нас няколко предизвикателства. Трябва да се защитят длъжниците, а не хитреците, но и интересите на кредитора. Време е да се изправим смело пред този въпрос. Друг проблем е, че страната ни е заплашена пред наказателна процедура. Ние предлагаме законопроект, който да не създава проблем при правоприлагането, а да урежда интересите и на двете страни. Длъжниците са хора, които са били изправени пред житейско предизвикателство или да взели грешно решение. Сега предлагаме да се даде възможност за втори шанс на добросъвестните длъжници", заяви Зарков.

Законопроектът предвижда и възможност за опростяване на дълга, като последна мярка и при определени условия, изгодни и за двете страни.