свят решетки арест затвор

Факт е първата присъда за търговия с вот

Бързо производство за купуване на гласове по време на вота вчера приключи с присъда в Плевенско. Полицията задържа в петък 57-годишен мъж по подозрение за изборна търговия, а след като в неделя той си призна се стигна и до споразумение с прокуратурата.

Осъденият е Светлин Иванов, партиен лидер за община Долна Митрополия, задържан с тетрадка, в която имало ръкописно изписани на 17 страници с лични данни на жители от община Долна Митрополия.

„Ние правихме скоро сватба. И си направихме списък. Наистина съм се ошашавила. Този списък си е останал вкъщи. Той е направен формално за хората, които сме поканили”, заяви Даниела Иванова, съпруга на осъдения мъж. В село Ставерци, където те живеят, той е известен като Самир.

Според разследващите Самир уверявал, че ще плати на хората от списъка по 40 лева, след като гласуват за конкретна политическа партия.

Мъжът е направил самопризнания и получи 8 месеца условно с три години изпитателен срок. Освен това Иванов е лишен и от право да заема изборни длъжности за срок от 3 години.