Пътна полиция - КАТ

Пияните и дрогирани шофьори са истинска напаст по пътищата

Поредната потресаваща информация за пияни и дрогирани шофьори бе изнесена от вътрешното министерство. Само през последното денонощие са били хванати 29 пияни водачи и 14 дрогирани. 8886 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата. Извършен е контрол на 11 990 водачи и пътници. Съставени са 2580 фиша и 780 акта за установени административни нарушения.

Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори. В рамките на изминалия ден са установени общо 29 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – 13 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 16 – с над 1,2 на 1000, а двама са отказали да бъдат тествани. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 14 души, а трима, спрени за проверка, са отказали да бъдат тествани.

По метода „линеен контрол“ са проверени общо 1965 МПС и 2604 водачи и пътници; за установени нарушения са съставени 571 фиша и 177 АУАН. Установени са трима водачи, управлявали след употреба на алкохол до 1,2 промила, двама – с над 1,2 промила и четирима – под въздействие на наркотични вещества или техни аналози.