Автобус с мигранти катастрофа Бургас

Непълнолетният Омар го грози затвор до 10 години за смъртта на полицаите

15-годишният сирийски бежанец Омар е шофирал автобуса с нелегалните мигранти в Бургас, който помете патрулката на двамата полицаи. Прокуратурата вече му е повдигнала обвинение за причиняването на смъртта им. Наказанието е от 3 до 10 години лишаване от свобода и това е максималното за сириеца, тъй като е непълнолетен. 

Със свидетелски показания и експертизи е установено, че точно Омар от центъра в Харманли е бил зад волана, съобщиха на извънреден брифинг от държавното обвинение в Бургас. Свидетелските показания го потвърждават, както и ДНК-профилът му, уточни окръжният прокурор Георги Чинев.

С обвинения от районната прокуратура в морския град се сдобиха трима сирийци, като един от тях е с хуманитарен статут у нас, а другите двама с такъв за постоянно пребиваващи. Те са обвинени за противозаконното подпомагане на прекарването през границата на 47 души без документи. За деянието са предвидени от 1 до 6 години затвор. По отношение на останалите задържани се събират доказателства.

Според прокуратурата единият мъж е настанявал пътниците в автобуса, а другият сириец е участвал в закупуването на превозното средство. "Те са задържани са за 72 часа и предстои внасяне на искане за постоянния им арест", каза Мария Маркова от Районната прокуратура в Бургас.

Един българин също се разследва за съучастие. Все още обаче срещу него няма повдигнати обвинения. Изяснява се дали и как точно той е участвал в престъпната схема.

Общо 13 деца е имало в автобуса, от които няколко са съвсем малки – на 4-5 години.

Установен е точно маршрутът му от границата, както и мястото, откъдето е потеглил. Граничните полицаи от Малко Търново са намерили следи и вещи от лицата. Автобусът е потеглил оттам, от местността Мишкова нива, на 4 км от границата с Турция в посока Крушевец и след това към Бургас.