игра

Рекорден иск за 5 млрд.паунда срещу Sony

Срещу японския гигант Sony е заведен колективен иск за 5 млрд. паунда в Обединеното кралство за злоупотреба с господстващо положение за продавания софтуер за неговата игрова конзола PlayStation, предаде Франс прес.

Искът е бил депозиран на 19 август в Апелативния съд за конкуренцията от Алекс Нийл, главен изпълнителен директор на сайта за защита на потребителите Resolve от името на близо 9 милиона клиенти на Sony PlayStation във Великобритания. Това се посочва в комюнике, публикувано в понеделник на сайта Playstationyouoweus.co.uk.

Ищците обвиняват Sony и PlayStation, че са нарушили закона за конкуренцията и са ограбили хората, като са ги накарали да платят комисионна от 30 на сто за всяка игра или покупка в самата игра в магазина "Плейстейшън".

"Видео игрите в момента са основно забавление във Великобритания и изпреварват телевизията, видеата, музиката. Действията на Sony струват на хората милиони, които те не могат да си позволяват да похарчат, особено в разгара на кризата с разходите за живот", коментира в комюникето Алекс Нийл.

Говорители на Sony не отговориха на молбата за коментар.

Производителят на видео игри Epic Games, който произвежда играта Fortnite, също е ангажиран в битка с американския гигант Apple, най-вече в Обединеното кралство.

В края на ноември американски федерален съдия нареди на Apple да промени търговския модел на магазина си за приложения App Store, но компанията обжалва решението.