списъци

Избирателните списъци да актуализират

Броят на избирателите в списъците е некоректен и трябва да се обнови, заяви конституционалистът доц. Наталия Киселова. Според нея трябва да се знае с точност колко са българските избиратели у нас и в чужбина. "Сумарно може да се окаже, че сме доста по-малко. Не иска да подложат списъците на прочистване, за да не се види колко а намалял народът. Много сериозна цифра са 753 секции в чужбина. Има доста сериозни дефицити в ЦИК – съотношението на силите не е това, което имахме през последните месеци", заяви доц. Киселова. Според нея трябва да се състои преброяване на избирателите зад граница.

"Няма критерии да се определи по колко мандата се дават от гласувалите в чужбина. Избирателите у нас няма да се удовлетворени да се вземат от техните мандати. Това може да се поправи с промени в Изборния кодекс. Инсталирането на софтуера вече трябваше да е започнало", смята Киселова. Тя твърди, че членовете на РИК и СИК не са обучени добре и това влияе на вота.

От Асоциация "Прозрачност без граници" пък коментират, че има висока степен на обществено недоверие в изборния процес. Това е фактор, който влияе на възприятията на гражданите, а избирателните списъци са сред фундаменталните проблеми в нашия избирателен процес.

По списък избирателите са 6,6 млн., но всъщност в България не живеят толкова хора.