Гл. главен комисар Николай Николов (НОВА)

Огнеборците гасят 34 пожара в цялата страна

34 са действащите пожари, по които работят в момента огнеборците в цялата страна, съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) главен комисар Николай Николов.

309 служители на дирекцията работят в момента на пожарите в цялата страна. 42-ма полицаи, 100 горски служители, около 50 доброволци и 150 единици с техника помагат за гасенето. По думите му пожарите в Хасковско и край Пъстрово в Старозагорско са вече под контрол. Не очаква да бъде затворена магистрала „Марица“ заради задимяване.

"Успяха колегите да овладеят ситуацията. В Хасково новините, които идват при мен са добри. Също и за Пъстрово, на територията на Стара Загора, не са ограничени, но ситуацията е под контрол".

Притеснения има за разрастването на пожар край Црънча в Пазарджишко, каза още Николов. Там е изпратен един хеликоптер. 

Няма опасност за населението. При пожар в къща в село в Шуменско има пострадала жена, каза още Николов.

Според него сухото време, силният вятър и човешката небрежност са основна причина за пожарите. И призова през следващите дни да се преустанови дейността по полето.

"Най-малката искра е потенциална опасност за населените места. Към момента няма застрашени населени места."

Главен комисар Николай Николов взе участие в проверката на министрите на регионалното развитие и на транспорта на газовата връзка с Гърция в участъка край Стара Загора.