Иван Демерджиев мин. на правосъдието

Служебният МВР-шеф представи приоритетите и екипа си

 

Както "Банкеръ" вече написа, служебното ръководство на вътрешното министерство ще работи активно за приемането ни в Шенген. Предстои ни много работа във връзка с Шенген и Плана за възстановяване и устойчивост, потвърди днес МВР-шефът Иван Демерджиев при представянето на приоритетите и екипа си.

"Намираме България на последно място сред три държави, които трябва да бъдат приети в Шенген. Хърватска се откроява, върви напред и там има най-малко проблеми. След тях е двойката Румъния-България. Ние се борим да сме двойка с Румъния, за съжаление, защото стоим доста по-зле от северната ни съседка. Всичко необходимо, което е трябвало да се направи е започнало да се прави до голяма степен. Срокът е кратък да завършим тези действия. Много интензивни мерки се очакват от нас, набелязали сме ги. Ще дадем всичко от себе си да наваксаме изоставането си и да успеем да влезем заедно с тази тройка в Шенген", заяви Демерджиев. 

Той представи заместниците си Моника Димитрова, Венцислав Катинов и Емил Ганчев. И тримата с богата професионална биография.

"Основният ни приоритет е борбата с купения и корпоративния вот по време на организацията на изборите, както и да проведем законосъобразно този процес и да обезпечим правото на глас на българските граждани, без то да е повлияно от тези порочни практики, които познаваме през годините", това каза на брифинг служебният министър.

Приоритет ще бъде и борбата за пътна безопасност. Планира се да бъде въведен комплекс от мерки, да бъде разработена цялостна стратегия, която да обезпечи резултати в кратки срокове, но и в дългосрочен план. „Отчитаме, че ситуацията е доста тежка. Изисква бързи, категорично, но и в същото време трайни мерки”, коментира той.

Ще бъдат проведени мероприятия и действия, за да се въздейства на битовата престъпност. „Отчитаме слабости в превенцията. Вече сме издали съответните указания да се предприемат мерки и действия по места, които целят констатирането на такива тлеещи конфликти и вземането на превантивни мерки те да не ескалират”, посочи той.

В тази връзка министърът на вътрешните работи обяви, че ще се проведат акции по установяване и изземване на незаконно придобито и държано през годините оръжие.

Демерджиев обеща да бъдат безкомпромисни в борбата с контрабандата, с ДДС измамите, както и с разпространението на наркотични вещества. Особен акцент ще бъде поставен върху хората, които си „позволяват да разпространяват такива вещества” по българските училища или близо до тях.

Той подчерта, че екипът му се е запознал със ситуацията в МВР, установени били и проблемите, които пречат на служителите успешно да изпълняват функциите си. „Ще бъдем изключително взискателни към работата на тези служители и безкомпромисни по отношение на всякакъв род закононарушения, допуснати от тях”, категоричен е силовият министър.

Причината държавата и държавността да се върне на ГКПП „Капитан Андреево” са действията на полицията, посочи Демерджиев, като благодари на зам.-министър Катинов, изиграл, по думите му, съществена роля, както и на всички служители, ангажирани с казуса.

„Направихме необходимото, което се изисква от МВР. Оттук нататък държавата, в лицето на няколко министерства, се е ангажирала да подпомогне този процес с юридическа помощ”, допълни министърът на вътрешните работи.