Олаф Шолц (Ройтерс)

Разпитват Шолц дали е помагал на банка „M.M. Warburg“ да крие данъци

Германският канцлер Олаф Шолц ще трябва да дава показания на 19 август пред разследваща комисия в парламента в Хамбург. Той ще трябва за пореден път да отговаря на въпроси дали е помогнал на частната банка "M.M. Warburg" да укрие данъци.

Още от първия му мандат като кмет на град Хамбург (2011-2018 г.) срещу Шолц периодично се отправят обвинения, че е помогнал на частната банка „M.M. Warburg“ да укрие данъци за 47 милиона евро..

Тези обвинения не са доказвани досега. Шолц ще трябва да отговаря на неприятни въпроси този път, след като полиция откри в сейф на колега и приближен на Олаф Шолц големи суми недекларирани пари.

Йоханес Карс бе депутат в Бундестага от социалдемократите и лобираше за интересите на банка "M.M. Warburg". В негов сейф наскоро полицията откри 214 000 евро в дребни банкноти и 2400 долара. Произходът на парите е неясен.

Според обвиненията Карс е свързал банката с Олаф Шолц, когато той бе финансов министър. Шолц действително се е срещал с шефовете на банката, но твърди, че не си спомня за какво са разговаряли.

През 2017 година Йоханес Карс получава от банката 45 500 евро дарение за хамбургската Социалдемократическа партия. Година по-рано хамбургските данъчни са опростили на "M.M. Warburg" искания от 47 милиона евро, свързани с така наречените "кум-екс-сделки" (Cum-ex deals). При тях акционерите успяваха чрез различни трикове да получат обратно платения данък върху сделките, при това неколкократно. Кум-екс сделките са забранени от 2012 година.

"Всичко това смърди до небесата", заяви Торстен Фрай, депутат от ХДС. "Рано или късно обществеността ще разбере дали опростените данъци, щедрите дарения за хамбургските социалдемократи имат нещо общо с данъчните облекчения и какво общ имат с тях разговорите на Шолц с шефовете на банката“, заяви той.