САСДело Луканов белезници

Джигитът с 5,11 промила алкохол е с повдигнато обвинение

Софийската районна прокуратура повдигна обвинение срещу 33-годишния шофьор, който снощи бе задържан на Околовръстния път да управлява лекия си автомобил мъртво пиян и след употреба на наркотици, съобщиха от държавното обвинение.

Около 20.15 ч. снощи водачът на "Ауди" е спрян за проверка, като тестът за алкохол с дрегер е показал 5,11 промила в издишания въздух. Направен е и "DRUGTEST 5000“, който отчел положителен резултат за канабис.

По случая е образувано досъдебно производство, а от разследващите е установено, че шофьорът е бил осъждан, но е реабилитиран. Предвид високата обществена опасност на деянието, прокурор е постановил задържането му за срок до 72 часа.

Предстои на 15 юли да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

Общо 10 143 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата. Данните са до 16 часа днес, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Извършен е контрол на 13 005 водачи и пътници. До момента са съставени 2853 фиша и 891 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори.

В рамките на шестия ден са установени общо 38 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – 17 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 21 – с над 1,2 на 1000, а четирима са отказали тест. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 21 водачи, други 27, спрени за проверка, са отказали да бъдат тествани.