Пловдив - надзиратели - протест

Надзирателите в затворите протестират, искат увеличение на заплатите

Служители на затворите в страната се събраха пред Министерството на финансите, се проведе среща на министрите на правосъдието Надежда Йорданова и финансовия ѝ колега. Надзирателите настояват за увеличение на заплатите след проведена оптимизация в Главната дирекция "Изпълнение на наказанията".

При излизането от срещата Йорданова обяви, че още следващата седмица работещите в затворите може да получат увеличение на заплатите си. Правосъдният министър в оставка обясни, че следващата седмица на заседание на МС може да бъде гласувано постановление, с което средствата да бъдат отпуснати. За да се случи това, до края на тази седмица трябва да бъдат предложени амбициозни реформи, посочи тя.

От синдиката на служителите на затворите в България заявиха в прессъобщение, че дават пълна подкрепа на правосъдния министър за по-високи заплати срещу реформи в Главната дирекция "Изпълнение на наказанията".

Те обаче смятат, че действията на депутатите показват нежелание да се срещнат с представители на синдиката и да подкрепят с мнозинство предложенията за увеличение на възнагражденията.

Заради което служителите на затворите съобщават за ескалация на недоволство сред заетите в сектора.

"По нашите искания основно остана искането за увеличение на работните заплати, както сме депозирали не един път – 25%, ние останахме извън рамката, гласувана в НС, на МРВ се дадоха пари, на нашето министерство – не", каза Ясен Тодоров, председател на УС на ССЗБ

"Смущаващо за нас е отсъствието на единомислие между институциите, иначе с министъра на правосъдието, особено след 1 април, след палатковия лагер на това място, диалогът е учестен, но сме силно изненадани, че няма реакция от страна на политическите партии, на НС, което ни остави в една деликатна ситуация с оглед на приетия бюджет", каза Цветан Михайлов, УС на ССЗБ.

Демонстрацията пред финансовото министерство протича спокойно, като в нея участват служители на затворите от различни населени места в страната.