столична община

Осъдиха Столична община за 180 бона

Столичната община бе окончателно осъдена да плати обезщетение от 180 000 лв. на младеж, който пострада тежко и трайно, след като преди 7 години падна в триметров ров в района на НДК.

Върховният касационен съд не допусна разглеждане на казуса и така влезе в сила решението на апелативните съдии. С него пък беше потвърден актът на първата инстанция Софийски градски съд. Общината е осъдена заради бездействието си да поддържа общинските площи и да осигури безопасно преминаване и при ремонти.

Инцидентът е от пролетта на 2015 г., когато младежът е бил на 17 години и паднал в дълбок изкоп от мащабни ремонтни дейности на НДК. Момчето спешно е оперирано, след това последвали още две операции. Семейството заведе делото срещу общината през 2017 г. и поиска обезщетение от 200 000 лв. за неимуществени вреди от това, че изкопът не е бил обозначен и обезопасен. На две инстанции съдиите приеха, че мястото не е било осветено и не е имало указания за опасност от пропадане в изкопа, не е имало и заграждения.

По делото беше приета и съдебномедицинска експертиза според която въпреки петте години лечение, са настъпили трайни дегенаративни последици от тежката травма, с последваща деформация, изкривяване и спадане на свода на ходилото, болезнена и накуцваща походка наляво. По тази причина младежът и до днес търпи болки в десния крак и гръбначния стълб всяка сутрин и при претоварване.