Валентина Маджарова - ръководител на специализираната прокуратура

Делата в риск след закриването на спецпрокуратура и съд

Съществува риск за голяма част от разследванията и вече започналите дела след закриването, както на специализираната прокуратура, така и на спецсъда, заяви днес ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова. Според нея не е ясно какво ще се случи с делата срещу организирани престъпни групи. "Повече от тях са разследвани за действия в няколко района на страната. Не е ясно кой ще е компетентният орган на регионален принцип, който да поеме тези дела. Ако се чака този спор за подсъдност да бъде решен от Върховния съд, то ще мине време и ще бъдат нарушени права, както на пострадали, така и на обвиняеми и подсъдими", заяви Маджарова.

Тя обясни, че заедно с колегата й Ивайло Ангелов – ръководител на спецапелативната прокуратура са имали работна среща с министъра на правосъдието. "Има риск на 27 юли да бъдат блокирани делата и мисля, че това в Министерството на правосъдието започнаха да го разбират", каза Ангелов.

"Единственото, което може да се направи е промяна в закона. Не е ясно кой ще прехвърля и доказателствата. Ще настане хаос и не е ясно кой ще поеме отговорност", коментира Маджарова. 

Ангелов посочи, че ще е нужен буферен период от поне шест месеца след закриването на спецправосъдието, защото става дума хиляди дела и огромен брой томове и камиони с доказателства.

Той отбеляза, че е поканил Надежда Йорданова да се запознае на място с това колко много са делата.