Софийски затвор

Рекорд: Един човек, за един час дезинфекцирал 8000 кв м

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова разкри нови шашми с обществени поръчки на местата за лишаване от свобода. По договор за милион и половина лева за дезинсекция и дератизация в затворите има установено нарушение. Парите са платени за обработка на над 8 000 квадрата, а това е свършил един човек, каза Йорданова. Тя уточни, че сградата на Министерството на правосъдието (МП) е около 4000 квадрата, което означава, че един човек е обработил два пъти сградата на МП за един час.

Данните са от проверки на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) в затворите и вътрешен одит на самото министерство за доставка на храна по договор от миналата година. В над 20 обществени поръчки има редица нарушения- от планиране, през условията за участие до изпълнение на договорите. Вече има редица актове от АДФИ и дори индикации за измама, каза Йорданова.

По договор за доставка на храна са доставяни продукти на максимални цени. Договорът е за 55 милиона лева и е за пет години. По този начин храноден на затворниците се увеличава значително. Договорът е сключен с фирмата “Чех Груп” на 12 март 2020 година с цени над средните, без отстъпка.

Фрапираща е обществената поръчка за униформи, каза Йорданова. Отново сключена почти на максимално допустима цена. Подобен е случаят с поддръжка на климатици, при който от девет фирми осем са отстранени. Печели фирмата с най-висока цена. Същият е начинът и при обществената поръчка в пробационните служби.

Всички тези поръчки са сключени през 2020 и началото на 2021 година, каза Йорданова. Подписи под тези договори са сложени от заместник-директора на затворите.

Заместник -министърът на правосъдието Емил Дечев заяви, че ще бъде сезирана прокуратурата. Министерството ще си търси парите за неизпълнени дейности и няма да остане безучастно при тези данни.

Бави се процедурата за строежа на новия затвор в Самораново. До момента има само един кандидат. Срокът е удължен до 22 юни.