ГДБОП

ГДБОП разследва сделки за тежкотоварна техника, заради злоупотреба с пари на ЕС

Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) разследва злоупотреба с пари от еврофондове. Иззето е голямо количество документи, свързани със сделки за тежкотоварна техника. 

Новината от антимафиотската дирекция дойде ден след като Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) препоръча да възстановим на европейския бюджет над 30 милиона евро. В доклад за дейността си ОЛАФ посочи, че за миналата година са били приключени проверките по 10 случая на съмнения за злоупотреба с европейски средства у нас, като по шест случая са издадени препоръки за по-нататъшни действия. Съобщава се също за предприетите проверки по случаите с къщите за гости у нас, финансирани от европейските земеделски фондове. Издадена е препоръка да се възстановят на европейския бюджет 23 милиона евро за 377 къщи, защото имотите не са били използвани по предназначение – да бъдат предоставени за ползване от туристи срещу наем, вместо за частни нужди.

При друга проверка е било установено, че по програмата за реклама на вина, спиртни напитки и млечни изделия местно производство в България са били допуснати нередности, като средствата по всичките 11 програми са били насочени към едно дружество със седалище в Гърция. Допълва се, че отпуснатите заеми от ЕС не са били възстановени от получателите на сумите.  Отчита се, че цените по проектите са били завишени, а в някои случаи дължимите суми не са били разплатени на изпълнителите. ОЛАФ препоръчва да се възстанови цялата отпусната от ЕС сума по тези проекти – общо 7 милиона евро.

От ОЛАФ е било установено още, че в проект за залесяване у нас са били включени земи, на които не може да има насаждения. Същевременно при наблюдение в продължение на пет години е било отчетено, че за тези земи се начисляват суми за обработка, без да има признаци за действително извършена дейност. От европейската служба са препоръчали да бъде възстановена цялата осигурена сума – 180 хиляди евро, както и срещу заподозрените да бъде заведено дело. В доклада се допълва още, че от общо 85 случая, предадени от ОЛАФ на Европейската прокуратура, 13 са свързани с България.

Освен разследването на злоупотреби с финанси на ЕС, от началото на май ГДБОП е участвала в 87 операции, отчете директорът на службата Калин Стоянов. Той посочи, че са разбити няколко незаконни лаборатории за наркотици, задържани са десетки килограми незаконни вещества. За първите пет месеца на годината ГДБОП е задържала над 33 милиона къса незаконни цигари без бандерол. Разбити са и няколко фабрики за производство на тютюневи изделия.

Една от най-големите акции на ГДБОП е с Испания за престъпления в три испански провинции. Отделът за киберпрестъпност е установил десетки компютри с нелегално съдържание, отчете дирекцията.