Съд Варна

Съдят двама за съпричиняване смъртта на жена в ПТП

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Варна двама мъже ще бъдат съдени за независимо съпричиняване на смърт по непредпазливост на жена в пътен инцидент – престъпление по чл. 343 от НК.

И. М. (47 г.) работел като шофьор в частна фирма, занимаваща се с туристически превози и превоз на персонал. Управлявал служебен пътнически микробус и на 11 септември 2021 година изпълнявал редовен курс за транспортиране на служители на хотел в к. к. Златни пясъци до Варна. Превозното средство се движено по бул. „Генерал Колев“ със скорост около 40 км/ч. Приближавайки кръстовището с бул. „Цар Освободител“ водачът му забелязал смяната на сигнализацията на светофарната уредба от зелена на жълта и ускорил скоростта до 57 км/ч.

По същото време по бул. „Цар Освободител“ се движел лек автомобил, управляван от 20-годишният тогава С.Д. Наближавайки същото кръстовище за него светел червен забранителен сигнал на светофара. Още преди да е спрял, светлината се сменила на жълта и това провокирало младия мъж да ускори, достигайки около 41 км/ч на движение при навлизане в кръстовището.

Така се стигнало до сблъсък между двете МПС. Микробусът се преобърнал, плъзнал се по платното за движение и се ударил в стълб. Водачът и един от пътниците в него успели да излязат без затруднения, но една жена останала затисната вътре. С помощта на служители на РДПБЗН – Варна тя била извадена и транспортирана в болнично заведение. Установени били сериозни травми и счупвания на гръбначни прешлени, водещи до парализа на долните крайници. В болница бил прегледан и пътник от микробуса, който имал контузни наранявания.

Въпреки проведеното оперативно и друго лечение, пострадалата не успяла да се възстанови от получените травми, тя починала през ноември 2021 година. От заключението на назначената съдебномедицинска експертиза станало ясно, че има причинно–следствена връзка между претърпяното пътнотранспортно произшествие на 11 септември и настъпилата смърт на жената.

В хода на разследването на инцидента станало ясно, че двамата водачи не са шофирали след употреба на алкохол или наркотични вещества в момента на произшествието. Видно от заключението на автотехническата експертиза било, че при достигане на стоп-линията на кръстовището от микробуса, управляван от И.М., сигналът на светофарната уредба се е сменял от жълт към червен. А в момента на достигане на стоп-линията на кръстовището от лекия автомобил, управляван от С.Д., светофарът е светел с жълт сигнал.

Предстои делото срещу двамата обвиняеми да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.