ЕСПЧ

Русия окончателно се раздели с ЕСПЧ

Председателят на Държавната дума – долната камара на руския парламент, Вячислав Володин обяви че предстои приемането на специален закон за неизпълнение на решенията на ЕСПЧ, което ще стане по-късно тази седмица. „Европейският съд по правата на човека се превърна в инструмент за политическа борба срещу страната ни в ръцете на западните политици. Някои от решенията му директно противоречат на Конституцията на Руската федерация, на нашите ценности, традиции. <…> Планираме да приема федерални закони за неизпълнение на решенията на ЕСПЧ тази седмица“, написа той в канала Telegram.

Володин припомни, че за второто четене на законопроекта са били предложени редица важни поправки. По този начин решенията на ЕСПЧ, приети след 15 март 2022 г., (от датата на подаване на заявлението на Руската федерация за оттегляне от Съвета на Европа), няма да бъдат изпълнявани, а изплащанията на парично обезщетение, който са влезли в сила преди 15 март тази година, ще се извършва само в рубли и само по сметки в руски банки.

Освен това решенията на съдилищата на Руската федерация ще имат предимство пред решенията на ЕСПЧ, добави председателят на Думата. Той също така отбеляза, като пример, искането на ЕСПЧ за признаване на еднополовите бракове в Русия, издигнато миналата година. "И имаше много такива решения от Европейския съд. Не можем да се съгласим с това", заключи той.