съд казанлък

Задържаха мъж за взривни вещества и боеприпаси

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем Д. И., на 30 г., за това, че в Казанлък, в лек автомобил и в дома си, е държал взривни вещества и боеприпаси – престъпление по чл. 339 от Наказателния кодекс.

Полицейски служители спрели за проверка лек автомобил “Опел Астра“, чийто водач бил Д. И. Той бил сам в автомобила. В скута му имало картонена кутия от вафли, в която държал патрони, капсули, пиротехническо устройство тип „Писалка“ и малокалибрени патрони. Впоследствие било извършено претърсване и изземване в дома, обитаван от Д.И. На място са били открити капсули от същия вид като тези в автомобила.

Намерените взривни вещества и боеприпаси са общо 617 бр. капсули, тип „Живело“, 1 бр. метална кутия с 18 бр. сигнални ракети, 1 бр. метална кутия с 23 бр. сигнални ракети, 26 бр. патрони и 1 бр. пиротехническо устройство.

Д. И. е в изпитателния срок на предходно осъждане. Наблюдаващият прокурор е постановил задържане за срок до 72 часа и е било внесено искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Съдът е уважил искането на Районна прокуратура – Стара Загора и е приел, че се касае за висока степен на обществена опасност на престъплението и на извършителя му.

Определението подлежи на обжалване.