сгс

Адвокатка осъди прокуратурата, след като беше оправдана за участие в продажба на бебета

Прокуратурата е осъдена да плати обезщетение от 20 000 лева на адвокат Снежина Спасова, която беше оправдана на три инстанции за участие в престъпна група за търговия с бебета. Това става ясно от решение на Софийския градски съд (СГС), където адвокатката е завела иск срещу прокуратурата за 50 000 лева, показа проверка на „Лекс“.

Преди 8 години адвокат Спасова беше задържана и обвинена заедно с Цветелина Стоянова и Тотка Георгиева за това, че е участвала в престъпна група, която намирала самотни бременни жени, които нямали възможност да отглеждат децата си и ги уговаряли да ги продадат срещу възнаграждения от 6000 до 10 000 лева. Според обвинението Стоянова и Георгиева настанявали жените в София, където осигурявали престой и медицински грижи до раждането, а адвокат Спасова, която имала опит в делата за осиновяване, намирала семейства, които били готови да платят, за да се сдобият с дете, без да минават процедурата по осиновяване. Тя отговаряла и за изготвянето на необходимите документи.

Три години по-късно спецсъдът оправда адвокат Спасова и подсъдимата Тотка Георгиева, а Цветелина Стоянова беше осъдена на три години и половина затвор. Присъдата беше потвърдена и на втора инстанция, като съдът категорично отхвърли обвинението, че адвокатката е намирала семействата, които са плащали за деца. В края на 2019 г. Върховният касационен съд окончателно оправда Спасова и Георгиева, а Стоянова беше осъдена условно на 3 години затвор.

В иска си пред градския съд адвокатката описва стреса и униженията, които е изтърпяла след повдигането на обвиненията. Тя е била задържана само за 3 дни, но делото е продължило почти 5 години и половина, като адвокатката подчертава, че процесът е бил широко отразяван, но не и оправдателната ѝ присъда.

Спасова разказва, че делото се отразило изключително зле на кариерата ѝ, като се наложило да напусне доброволно осиновителната фондация „Слънце за децата ни“, на която била съучредител, за да не попречи на работата ѝ. Била принудена да смени адреса и на адвокатската си практика, тъй като колежката, с която споделяли общо офис, не искала да работят повече заедно.

Свидетелка е дала показания, че колежката на Спасова се пазела от нея „все едно е заразена“. Заради процеса загубила клиенти, бил накърнен и авторитета ѝ, притеснявала се, че няма да може да издържа децата си, които отглеждала сама. „Стигна се до там да ми иска пари на заем“, свидетелствала нейна приятелка.

Друга свидетелка пък разказва пред съда, че имало случаи на участници в дела, по които Спасова се явявала, които коментирали публично, че е „крадла на бебета“.

За да осъди прокуратурата да плати на Спасова 20 000 лева за неимуществени вреди, съдия Невена Чeуз посочва, че обвиненията срещу нея са били за тежки престъпления, за които е можела да получи максимално наказание от 15 години затвор, а освен това са били свързани с професията ѝ на адвокат. „Неблагоприятни последици, касаещи професионалната оценка и правото на добро име на професионалист на ищцата са били засегнати с оглед факта на широкото публично разгласяване досежно хода на наказателното производство срещу нея“, се казва още в решението на съда. Той обаче не приема за доказано, че влошеното здраве на Спасова е резултат от стреса, породен от процеса срещу нея. Затова искът ѝ е отхвърлен за разликата до исканите 50 000 лева.

Прокуратурата обаче е осъдена да плати и 940 лева за разноски. Решението не е окончателно и може да бъде атакувано пред Софийския апелативен съд.