кевр

Искат поскъпване на парното и топлата вода с до 330%

Поскъпване на парното и топлата вода между 29 процента в София и 330 на сто във Велико Търново са поискали топлофикационните дружества, става ясно от публикуваните заявления на дружествата на страницата на енергийния регулатор. Изчисленията им обаче са правени още през март и не отчитат както отпуснатите компенсации от държавата, така и спрените доставки на природен газ от Русия, което промени цените на горивото.

Преди седмица един от членовете на регулатора – Александър Йорданов бе изслушан в парламентарната енергийна комисия за исканията на компаниите, където заяви: "Да, има искания за увеличение. Няма искания за намаление на цени. Всякакви коментари по повод ценовите заявления, преди ние да сме отчели и резултата от компенсациите, които дружеството са получили, по-скоро биха изкривили представата на обществото по отношение на това какви ще бъдат цените".

Ден по-късно за възможен двуцифрен скок на парното и топлата вода от 1 юли предупреди и енергийният министър Александър Николов: "Топлофикационните дружества са с различен модел на работа, съответно различен ефект ще има върху крайната цена, тъй като ефективността на управлението и начинът на работа на самите технологични решения са различни. Когато природният газ е повишен няколко пъти, колкото и тежко да звучи, повишение от няколко десетки процента не е неочаквано. Дали ще се търсят решения, които да компенсират потребителите – със сигурност. Със сигурност това ще бъде коментирано на ниво МС, и ниво вицепремиер – премиер".

Предстои енергийният регулатор да излезе със свои изчисления с колко ще се променят цените на електро- и топлоенергията от юли. По неофициална информация се очаква токът за бита да поскъпне с около 3-4 процента, а цените на парното и топлата вода средно за страната да се увеличат с около 40 на сто, сочи БНР.

Председателят на Комисията по енергетика в парламента Радослав Рибарски заяви, че ако има искане от депутати, представители на топлофикационните дружества ще бъдат поканени в Енергийната комисия, но напомни, че крайното решение за размера на цените се взима от енергийния регулатор и парламентът не може да влияе.

От думите му стана ясно, че управляващите са склонни да обмислят компенсаторни мерки в отговор на повишенията: "Продължават програмите за компенсирани на небитовите потребители на електрическа енергия. В този сезон топлинната енергия не е такъв голям проблем, но за зимния сезон ще помислим".