Димитър Луджев

Наглата клика на ГЕРБ си отиде, дойдоха млади и възпитани хора

Как се управлява в дни на кризи коментира Димитър Луджев – един от участниците в програмното правителство на Димитър Попов от декември 1990 до ноември 1991 г. и един от основателите на СДС, бивш вицепремиер и бивш министър на отбраната в кабинета на Филип Димитров.

"Правителството на Димитър Попов свърши много работа. Практически имаше задача да смени съветска тоталитарна система с либерална демокрация, правова държава и пазарна икономика, което означаваше да разбиеш могъщата мрежа на комунистическата партия, това е далеч по-сложно от сегашната ситуация, обясни Луджев. Когато формирахме кабинета "Попов" казахме, че искаме да бъде кабинет на съмишленици. Хора, които споделят нашата ориентация към либерализация и пазарен подход. Там имаше и много силно реформаторско крило", обясни Луджев в ефира на БНТ.

Доколко "Демократична България" няма се обезличи и да загуби от тази коалиция, зависи от тях и поведението им – и в парламента, и в управлението, смята Луджев. "Като че ли увлечени в конюнктурния политически живот, хората забравиха или не забелязаха, че се извърши една генерална промяна в политическия елит на страната. Отиде си онази нагла, корумпирана клика на ГЕРБ и на тяхно място дойдоха млади, възпитани хора, които се стремят към диалог. Тук започва проблемът – при такава промяна е необходим е период на т. нар. политическа ферментация на хора с качества на държавници", смята Луджев.

Според него, премиерът Кирил Петков не е на необходимото ниво за "диригент" на правителството.