имоти депутати

Колко и какви имоти имат депутатите?

Преглед на статистиката в тази сфера показва, че стойността на недвижимото имущество у нас расте ежегодно в последните години, като от 2010 г. се е увеличила с около 50 процента, научаваме от openparliament.net. Същевременно през 2020 г. според Националния статистически институт над 90% от домакинствата в страната живеят в coбcтвeнo жилище.

Какъв е жилищният фонд на българските депутати според имуществените им декларации? В поредица от статии екипът на „Отворен парламент” представя обобщена информация за декларациите, подадени от депутатите при встъпването им в длъжност пред Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Настоящата публикация показва недвижимото имущество, притежавано от народните представители и техните съпрузи. Съгласно декларираното пред КПКОНПИ става ясно, че общо 208 депутати са обявили собственост – апартамент, ателие, студио, гараж, паркомясто, офис, магазин и др. Декларирани са 286 апартамента, 132 къщи и 73 гаража. Част от тези имоти са наследствени, обявени като съсобственост със съпрузи и/или роднини на депутатите. Общата стойност на недвижимото имущество, обявено от народните представители, възлиза на 33 920 957 лв. Общата площ на декларираното недвижимо имущество на депутатите, е 214 842 кв. м.

Следва да отбележим, че сумата на имуществото на депутатите не е „окончателна”. В подаваните декларации има имоти, чиято цена не е посочена – било то умишлено, поради пропуск или защото те са придобити като наследство/дарение. Има и апартаменти, които са закупувани назад във времето – в годините преди деноминацията на българския лев (преди юли 1999 г.). Последните стойности са прекалкулирани от екипа ни. В допълнение, не може да се оцени реалната стойност на имуществото, защото освен на ниво населено място, не се декларира неговото по-конкретно местоположение.

Въпреки това, екипът ни се опита да проследи къде е концентрирана собствеността на народните представители. В справката включихме апартаменти, придобити в последните пет години (от 2017 г. насам), когато се наблюдаваше почти постоянна тенденция на нарастване на цените на недвижимото имущество. От подадената от депутатите информация става ясно, че те са предпочитали големите градове в страната – София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. След 2017 г. в тези места народните избраници са закупили общо 36 апартамента с площ 4 039 кв. м. за 8 241 293 лв.

Шестима са депутатите, декларирали собствени имоти извън територията на страната. Това са Владислав Панев (ДБ) – посочил апартамент в Холандия, Кристиан Вигенин (БСП) – притежаващ апартамент в Белгия, Калоян Икономов (ПП) – с апартамент в Украйна, Настимир Ананиев (ПП) – с апартамент в Ирландия, Танер Тюркоглу (ИТН) – с къщи и апартамент в Турция и Екатерина Захариева (ГЕРБ) – с имоти в Гърция.

Най-скъп имот е обявил Владимир Табутов (ПП), който дели апартамент в София със съпругата си на стойност 1 528 850 лв. Следват го Кристиан Вигенин (БСП) с неговия апартамент в Брюксел за 663 000 лв. и Костадин Ангелов (ГЕРБ) – жилище с гараж и паркомясто в София за 586 749 лв.