контрабанда бира

Близо 500 л бира задържаха митнически служители на ГКПП Дунав мост 2 – Видин

Митническите служители от ТД Митница Русе, отдел "Митническо разузнаване и разследване", сектор "Оперативен контрол Лом" установиха голямо количество бира, превозвано в нарушение на Закона за акцизите и данъчните складове.

На 13 май 2022 г. в района на ГКПП Дунав мост 2- Видин е спрян за проверка товарен автомобил, управляван от двама румънски граждани. Водачите предоставят транспортни документи за превозваната стока, в които са описани 475.2 л. или 1440 бутилки бира „Golden brau“  от 0,330 л. с 5% алкохолно съдържание, но не предоставят изискуемите съгласно Закона за акцизите и данъчните складове документи за обезпечен, начислен или заплатен акциз.

При извършената проверка в акцизната информационна система  БАЦИС митническите служители установяват, че фирмата-получател няма акцизна регистрация и не е подала валидно уведомление до компетентното митническо учреждение, каквото се изисква преди изпращането и съответно получаването на акцизни стоки от друга държава-членка на ЕС. При проведен разговор с управителя на фирмата-получател е установено, че той не очаква и не е поръчвал такава стока от Румъния.

По случая е образувано административнонаказателно производство по Закона за акцизите и данъчните складове срещу фирмата – превозвач. Акцизните стоки са задържани.