незаконна сеч

АПИ да информира горските за превозни средства с дървесина

Камерите за видеонаблюдение на Пътната агенция да подават информация на горските служби за превозните средства с дървесина като превантивна мярка срещу измами с добива и доставката на дървен материал. С това предложение излезе Областният съвет за развитие във Велико Търново.

Комисията по охрана на горите, рибата и дивеча към Областния съвет за развитие във Велико Търново коментира предложението на Държавното горско стопанство „Буйновци“ за междуведомствен обмен на информация от стационарните камери по републиканските пътища за предотвратяване на нарушенията с търговията на дървесина. „Все по-често проверките на МВР и на Регионалната дирекция по горите установяват, че с един и същ превозен билет дадено превозно средство прави по няколко курса за извозване на дървесина“, коментира заместник областният управител Огнян Стоянов.

Дневно на територията на област Велико Търново преминават средно около 40 автомобила с дървесина. Годишно за незаконна сеч се правят около 700 акта и се образуват 200 досъдебни производства.