контрабанда дрехи

Над 50 000 „маркови“ стоки задържаха на Капитан Андреево

При шест проверки на превозни средства, влизащи от Турция на 13 и 14 април тази година, митнически служители на Капитан Андреево откриха общо 56 313  артикула, по-голямата част от тях дрехи – имитации на световноизвестни марки.

Голямо количество „маркови“ стоки са задържани на митническия пункт, където пристига товарен автомобил с турска регистрация. Шофьорът представя документи за превоз на групажна стока от Турция за Румъния. Превозното средство е селектирано за щателна проверка, при която се установява, че част от декларираната стока – 28 423 тениски, спортни екипи, клинове, блузи, къси панталони и рокли са с логата на световноизвестни марки. Митническите служители откриват и 2870 шапки, 1494 чифта спортни обувки и чехли, 83 чанти с фигуративните и словесни изображения на известни марки, както и 3674 детски дрехи, щамповани с образите на различни популярни анимационни герои на Disney.

Същият ден, при проверки на един лек и два товарни автомобила, влизащи в страната от Турция, митническите служители установяват общо 8045 дрехи, 1721 парфюма, 100 чифта обувки и 65 чанти и колана. Всички открити стоки са с надписи на защитени търговски марки.

Ден преди това, в товарен автомобил с турска регистрация, превозващ стока от Турция за Румъния, са открити 8258 текстилни изделия и 1070 чифта обувки сред декларираната стока. В същия ден в багажа на пътник в автобус, пътуващ за Румъния, са открити 400 парфюма и 110 чифта обувки.

В изпълнение на Европейския регламент за защита на правата върху интелектуалната собственост стоките са задържани и за случаите ще бъдат информирани правопритежателите на търговските марки.