хакер

Към кибернасилието се добавят и други опасности в интернет

Кибернасилието срещу жени и деца е новата пандемична вълна, която е от няколко години – първо заради повсеместната дигитализация, след това и заради коронавирусната пандемия. Престъпниците от улицата отидоха в интеренет пространството. По време на ограниченията по повод Covid-19 са се увеличили случаите на този вид насилие, особено към най-уязвимите – децата от 9 до 14 години. Това съобщи пред Радио София Бистра Илиева, директор на Ареа 05,  Дистрикт 30 и Зонта интернешънъл. Преди броени дни беше проведена конференция, на която бяха отчетени резултатите от проекта „НЕ на кибернасилието срещу жени и деца!“.

Всеки в интернет със всяка своя стъпка гради свое досие там. И това трябва да разберат и децата, отбеляза Илиева. И трябва да научат, че не всеки в глобалната мрежа е техен приятел, дори и да се представя за такъв.

Освен информационната цел, проектът е трябвало да привлече доброволци. За 10 месеца са обучени около 500 доброволци в цялата страна – ученици, педагози, служители от различни институции. Те от своя страна да достигнали до 2000 души.

Проблемът остава, дори се добавят нови опасности – например фалшивите новини, склоняването към порнография и т.н. Така че и работата на доброволците и организациите инициатори ще продължи. Включително и с присъствени посещения на училища от експерти на ГДБОП и други специалисти. Според проучване 30% от децата казват, че са получавали покана от непознати за среща на живо, 40% от анкетираните имат познати, които използват фалшива самоличност, 26% са получавали предложения за подаръци от непознати в мрежата, 32% от децата не споделят с никого, че са преживели насилие.