украйна украински пленници военнопленници пленени украинци (РИА Новости)

В Украйна се бият 6800 наемници от 63 държави

Над 6800 чуждестранни наемници от 63 държави са били вербувани от Киев от началото на специалната операция, каза пред репортери в неделя руският военен говорител Игор Конашенков, цитиран от ТАСС. Според него повечето наемници са дошли от Полша – 1717 души. "Около 1500 наемници са пристигнали от САЩ, Канада и Румъния. От Обединеното кралство и Грузия до 300 души от всяка. 193 души пристигнаха от контролираните от Турция райони на Сирийската арабска република", добави той.

Руската армия е унищожила до момента 1035 чуждестранни наемници и в момента броят им възлиза на 4877 души. „Още 912 наемници отказаха да участват във военни действия и избягаха от страната“, каза Конашенков. Той припомни, че чуждестранните наемници нямат статут на бойци по международното хуманитарно право. „Те дойдоха в Украйна, за да печелят, като убиват славяни. Затова най-хубавото, което ги очаква, е наказателна отговорност и дълги години затвор“, каза Конашенков.

Около 400 чуждестранни наемници, повечето от тях от Европа и Канада, са обкръжени с украинска групировка в завода „Азовстал” в Мариупол. Повечето от тях са граждани на европейски държави, както и на Канада, каза Конашенков. По-рано военното ведомство съобщи, че радиовръзката между екстремистите в Мариупол е била на шест чужди езика. „В случай на по-нататъшна съпротива всички те ще бъдат унищожени“, подчерта генералът.