БНР:Тази снимка е направена преди 29 години във Великобритания, а не в небето над Украйна

Снимка, за която в десетки публикации се твърди, че е от свалянето от страна на украински военнослужещи на шест руски самолета на 24 февруари, е споделяна многократно през последния месец в социалните мрежи. Тя е публикувана и като фотография в местни и чужди сайтове, с текст който гласи, че снимката е заснета по време на свалянето на един от самолетите. В някои сайтове като източник на снимката дори е посочено министерството на отбраната на Украйна.

Твърдение: Тази снимка показва свалянето на руски изтребител над Украйна

Събитието за унищожаването на самолетите е съобщено на 24 февруари на официалната страница на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна във Фейсбук

 

Снимката на горящия самолет, за която се твърди, че е от 24 февруари в района на Донбас, се появява в различни медии. Всъщност тя е използвана стотици пъти през последните почти 30 години за различни събития. Появява се в публикации, за които се твърди, че са от авиошоу в Украйна през 2012 г. Използвана е за илюстрация на публикации за катастрофите във военната авиация още през 2005 г. и много други. За да изглеждат различно, част от снимките са манипулирани като огледално изображение.

 

При обратно търсене на изображение обаче се открива снимка със следното описание:

„Това е първата от поредица снимки на сблъсък във въздуха на два МиГ-29. Никой не е бил убит или сериозно ранен при инцидента. Вижда се катапултиране на пилота“

Кадърът се намира в сайта AirTeamImages.com, като за снимката се посочва още, че е направена на 24 юли 1993 г. във Феърфорд, Великобритания, от Карл Форд.

Снимката с воден знак на AirTeamImages.com и означение за авторски права

В представянето на сайта AirTeamImages.com пише, че е създаден през 2003 г. от авиационния фотограф Дерек Педли и че с годините се е превърнал в най-голямата и уважавана библиотека в света за снимки от сферата на авиацията, като разполага със стотици хиляди кадри с висока резолюция.

Снимката с авторските права на Карл Форд може да бъде видяна и в библиотеката Flickr.

Видео от сблъсъка във въздуха на двата самолета е качено през 2008 г. в Ютюб (YouTube) от Дискавъри ченъл.

Два кадъра от инцидента през 1993 г., макар и други, могат да бъдат открити в онлайн архива на полицията на Глостършър, в чийто административен обхват се намира Феърфорд.

Заключение

Твърдението, че тази снимка е от свалянето на руски изтребител в Украйна, е НЕВЯРНО. Снимката е направена преди 29 години, няма никаква връзка с инвазията на Русия в Украйна и използването ѝ като илюстрация за събития от войната в Украйна е ПОДВЕЖДАЩО