съд хасково

Обвиниха турски гражданин за контрабанда на златни накити за 118 129 лева

Митническите служители откриха над 1.2 кг златни накити в шофьорската кабина на товарен автомобил.

На 09.04.2022г. на МП Капитан Андреево пристига влекач с полуремарке с турска регистрация, превозващ стока от Турция за Полша. По метода „анализ на риска“ превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. При пролъчване с рентгенова апаратура и последващия физически контрол, между хранителни продукти в хладилника, намиращ се в шофьорската кабина, са открити 3 картонени кутии.  Те съдържали 170 накита – пръстени, гривни, медальони, синджири, колиета. Според експертизата на вещото лице откритите изделия са от 14- каратово  злато с общо тегло 1256.70 грама и са на стойност 118 129 лева. Контрабандните златни изделия са задържани.

По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура Хасково.

По разпореждане на Окръжна прокуратура Хасково водачът на товарния автомобил- 48- годишен турски гражданин, е бил привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл.242, ал.1б “Д“ от Наказателния кодекс. Спрямо същия е била взета мярка за неотклонение парична гаранция от 5000 лева, както и „забрана за напускане пределите на Република България“, освен с разрешение на Окръжна прокуратура град Хасково.

Разследването по случая продължава.