съд благоевград

ОП – Благоевград поиска постоянен арест за задържаната румънска екс-министърка

Окръжна прокуратура–Благоевград внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо гражданката на Румъния Е.У., задържана на 07.04.2022 г. при гранична проверка на ГКПП-Кулата на излизане от страната. Установено е, че лицето е обявено за международно издирване от румънските власти въз основа на Европейска заповед за арест от 07.04.2022 г., издадена от съд в Букурещ.

Е. У. се издирва за изпълнение на наложеното й наказание от 6 години „лишаване от свобода“ за корупционно престъпление, извършено в качеството й на министър на туризма на Румъния в периода 2010-2011 г.

С постановление на прокурор от Окръжна прокуратура–Благоевград от 08.04.2022 г., на основание Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, Е.У. е задържана за срок до 72 часа.

Материалите по Европейската заповед за арест са внесени в съда с искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо исканото лице с цел осигуряване участието му в производството по разглеждане на получената ЕЗА, издадена от компетентния орган в Румъния.