срс

През 2020 г. СРС са използвани по отношение на 3042 лица

„Изготвени са 5368 искания за използване на Специални разузнавателни средства (СРС), по които съдиите са постановили 5003 разрешения и 365 отказа. Процедурите са с 10,45% по-малко в сравнение с 2019 г.“ – това  каза председателят на Националното бюро за контрол над СРС Пламен Иванов от парламентарната трибуна при представяне на доклада на ръководения от него орган за 2020 г.

Иванов съобщи още, че СРС са използвани по отношение на 3042 лица през 2020 година. Според него е необходимо да се усъвършенства законодателството и да се разпише ясна и точна процедура за прилагане на СРС на територията на страната.

„През 2020 г. Националното бюро продължи да упражнява обективен и независим надзор на процедурите, разписани в Закона за СРС, разработен и публикуван бе образец на сигнал за незаконосъобразно прилагане на СРС в раздел „Сигнали“ по Закона за СРС. Това е с цел максимално да се улеснят гражданите да подават сигнали, ако имат данни и съответно притеснения, че спрямо тях се прилагат незаконно СРС“, каза още Иванов.