сгс

Осем години затвор за грабеж в столичен хотел

Състав на Софийския градски съд (СГС) призна за виновен подсъдимия Х.С. в извършването на престъпление по НК и му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от осем години, което следва да бъде изтърпяно при първоначален строг режим.

Делото в съда е разгледано по реда на глава XXVII от НПК „Съкратено съдебно следствие“, като подсъдимият Х.С. е признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт. Поради това наказанието му е определено по правилата на чл. 58а от НК, като наложеното наказание 12 години лишаване от свобода е намалено с една трета.

Съдът е намерил за доказано, че на 31 октомври 2021 г., около 5,00 ч. сутринта, в сградата на столичен хотел Х.С. е отнел купюри в еврови и левови банкноти на обща стойност 692,05 лв., които били съхранявани от П.Р. – рецепционист в хотела. За целта употребил сила и заплаха, като опрял нож в гърдите на П.Р., поискал парите, ударил я в областта на главата и я бутнал на земята.

Х. С. е на 28 години, осъждан. Присъдата на СГС не е окончателна, същата е обжалвана от защитника на подсъдимия и предстои разглеждане на делото от Софийски апелативен съд.