Висш съдебен съвет

ВСС отложи разглеждането на точката за отстраняване на Иван Гешев

Пленумът на Висшия съдебен съвет отложи разглеждането на предложението на министъра на правосъдието за освобождаване от длъжност на главния прокурор на Република България Иван Гешев до приемането на правила, по които да се развие процедурата. Пленумът възложи на Комисията по правни въпроси тяхното изготвяне в срок от 2 седмици. Предложението е внесено от Надежда Йорданова – министър на правосъдието и се мотивира с наличие на обстоятелства по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България.

Отлагането на разглеждането по същество не изненада никого. Това не е съществен проблем, стига да не се отлага прекалено дълго във времето. Има желание да се работи динамично и в кратки срокове. В рамките на 2 седмици на Пленум във ВСС да се разгледат тези правила – много внимателно трябва да им следим съдържанието, които трябва да спазват рамката, установена от законодателя, а не да се опитват чрез самата процедура да заобиколят разглеждането на процедурата по същество. Това заяви правосъдният министър Надежда Йорданова пред медии след заседанието на Висшия съдебент съвет (ВСС), който днес се събра и имаше една-единствена точка в дневния си ред – искането на министър Йорданова за предсрочно освобождаване на главния прокурор.

Правилата трябва да се огледални на правилата за избор на главен прокурор и на ВКС. Ако имам предложения във връзка с тези правила, ще сезирам ВСС, посочи правосъдният министър. "От моя гледна точка процедурата е ясна. Нарочни процедурни правила не виждам защо толкова са необходими за пленума на ВСС. За първи път стартира такава процедура. Аз от встъпването си в мандат заявявам, че законът трябва да се спазва и действам институционално. Проявявам уважение към органите на съответните институции. Война с календара няма водя. Не съм предложила правила, защото от моя гледна точка процедурата е ясна", коментира Йорданова.

Тя отбеляза, че доверието в главния прокурор е едва 8%. „Тези публични изяви трябва да бъдат разгледани с оглед развитието на описаните досъдебни производства, липсата на ефективно разследване по отделни случаи, което създава негативно отношение на обществото към прокуратурата. На национално ниво доверие в Гешев имат 8%, а отрицателно мнение имат 57%“, каза тя.

Йорданова посочи, че е нелепо главният прокурор да неглижира ролята на медиите.