Парламент Иван Гешев

Гешев: МВР и МП ни атакуват, а престъпността расте

"Изпълнителната власт в лицето на МВР и Министерство на правосъдието се занимават да атакуват прокуратурата, а в същото време се възражда полицейският произвол и има бум на престъпността на нива от 2006 година." Това заяви пред медиите главният прокурор Иван Гешев на влизане  във ВСС преди днешното заседание, на което ще се обсъжда искането за предсрочното му освобождаване от длъжност.

"Ще кажа, че това не е сериозният въпрос. Затруднен съм, защото не знам как да коментирам искането за отзоваване на главния прокурор в една страна членка на ЕС", каза главният прокурор.

"Искането за отстраняването ми по инициатива на Бойко Рашков е правно нищо, а сега искането на министър Йорданова е просто нищо. Прочетох го веднъж, честно казано съм затруднен да го разбера. Това е механичен сбор между неверни субективни оценки, манипулативни политически твърдения и обикновено цитиране на норми. Щеше да е смешно, ако не беше тъжно", коментира още Гешев.

"Лош знак е за българската държавност и за това, че се оправдават притесненията на българската прокуратура изразени пред европейските ни партньори. Вървим към проблеми, които мислихме за забравени преди приемането ни в ЕС. Възраждат се полицейският произвол, а цената ще плащат българските граждани", каза още той.