Съд Варна

Ново заседание по делото за изнудване срещу Веселин Марешки

Варненският апелативен съд за втори път ще разглежда дело за изнудване срещу Веселин Марешки и Красимира Колева. Веднъж настоящата инстанция се произнесе с осъдителна присъда като призна двамата за виновни. На 14 септември 2020 г. Марешки беше осъден на 4 години затвор, а Колева на 3 години и 6 месеца. Върховният касационен съд обаче отмени постановения съдебен акт и върна делото за ново разглеждане от друг състав.

Така отново предмет на въззивна проверка е присъда от 18 октомври 2019 година, с която Варненският окръжен съд е признал за невинен Веселин Марешки по обвинението, че между 9 октомври и 16 ноември 2014-а с цел да принуди Асен Миланов всеки месец да му плаща по 10 хиляди лева, го заплашил с увреждане на имущество – разрушаване на стопанисваното от него заведение, със създаване на пречки и преустановяване на търговската му дейност. Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество. Причинило е вреди в размер на 14 838,37 лева. Подсъдимата Красимира Колева също е била оправдана от първата инстанция, сочи БНР.

Гражданските искове за 40 хиляди лева – обезщетение за претърпени неимуществени вреди в резултат на извършеното деяние и за 14 838,37 лв – за имуществени вреди, не са били уважени от Окръжен съд – Варна.