съд пловдив

Съдят мъж, дал подкуп на полицаи и подпомагал мигранти

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе обвинителен акт спрямо Г. Ц., на 49 г. Той е предаден на съд за това, че на 21 ноември миналата година, на автомагистрала „Тракия“, в землището на с. Цалапица, облааст Пловдив, е дал дар – сумата от 400 лева на полицейски служители, за да не извършат действия по служба – да предотвратят извършването на престъпление.

Спрямо Г. Ц. е повдигнато обвинение и за това, че на същата дата и място, е подпомогнал трима граждани на Сирия – двама мъже и момче на 12  г.,  да пребивават и преминават в страната в нарушение на закона. Деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство – лек автомобил „Мерцедес“ и по отношение на лице, ненавършило 16-годишна възраст.

Престъпленията са квалифицирани по Наказателния кодекс.

На 21 ноември 2021 г. Г.Ц. пътувал за работа в района на гр. Елхово с лек автомобил, марка “Мерцедес“. Близо до града преминал покрай двама мъже и едно дете, като един от тях му махнал да спре. Те били мигранти и същия ден преминали незаконно държавната граница. Г. Ц. спрял автомобила. Чужденците го помолили да ги закара до София, като щели да му заплатят за курса. Той се съгласил, качил ги в багажника, затворил го и продължил към столицата. Малко по-късно, в района на автомагистрала „Тракия“, в землището на с. Цалапица, Пловдивско, бил спрян  от полицейски служители.

При проверка на багажника те открили тримата мигранти – момче на 12 г. и двама мъже, граждани на Сирия. За да не сигнализират за незаконното подпомагане на чужденците да преминат през страната, Г. Ц. дал на полицаите дар – 400 лева, които оставил на багажника на патрулния автомобил. Служителите на МВР не взели парите и веднага уведомили дежурния разследващ полицай. Тримата мигранти са настанени в бежански център у нас.

Спрямо обвиняемия Г. Ц. е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предстои Окръжен съд–Пловдив да насрочи заседание по делото.

Предвидените от закона наказания за престъпленията, в които е обвинен Г.Ц., са съответно – лишаване от свобода до 10 г. и глоба до 15 000 лева за подкупа, а за незаконното превеждане на чужденци – от 1 до 6 г. лишаване от свобода и глоба от 5 000 до 20 000 лева.