атанас атанасов

Генерал Атанасов: Информацията, която подават българските служби, невинаги е коректна

Смятаме, че информацията, която идва от българските служби, не винаги е коректна. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов на брифинг в кулоарите на парламента като акцентира върху част от изводите на някои служби, изложени в парламента на закрито заседание през януари. „Първи извод: Нашите прогнози са, че в краткосрочен план не се очаква мащабен военен конфликт“. Друг цитат е „Мащабна руска инвазия в Украйна е не е реалистична в следващите месеци“. Следващ цитат: „Пълномащабен военен конфликт не следва да се очаква“.

Атанасов сподели и друг извод – че не се очаква голяма бежанска вълна в случай на конфликт. Имаше изказвания на държавни ръководители на наши съюзници, че Русия ще нападне Украйна след края на Олимпийските игри в Китай – на тези изказвания нашите служби казваха, че се преувеличават тези рискове, посочи той.

От думите на Атанасов стана ясно, че претенциите на ДБ са най-вече към Държавна агенция „Разузнаване“ и към Военното разузнаване.

Атанас Атанасов отбеляза още, че правителството трябва да взима адекватни решения, затова трябва да има надеждна и вярна информация. „Въпросът е дали нашите служби са неспособни и не разполагат с надеждни източници за информация или това, което са споделяли на Народното събрание, е било подвеждащо – което и да е вярно, и двете са притеснителни. Ние ще изясним каква е истината, за да може да очакваме промени в работата на службите", заяви съпредседателят на ДБ.

На въпрос нужни ли са оставки в спецслужбите, Атанас Атанасов отговори: "Нека да не бързаме с оставките. Нямаме интерес и желание да разклащаме службите. Искаме те да бъдат стабилизирани…" Съпредседателят на ДБ уточни: "Не сме казали, че нямаме доверие. Искаме да изясним тези оценки, които са били там, на каква база почиват. Вижте, по време на управлението на ГЕРБ българските служби бяха приспани, образно казано, като основната цел на това приспиване беше да не се занимават с корупционните практики на ГЕРБ. Да, но сега, в този в момент именно това състояние на службите дава отрицателен резултат. Така че явно промени там са необходими, но това е работа на министър-председателя и Министерския съвет, тъй като съгласно закона Съветът по сигурността към Министерския съвет е този орган, създаден по закон, пак казвам, който трябва да наблюдава постоянно средата и да взема адекватни решения."