китайски дипломат

Китайското външно министерство призова САЩ да публикуват данни за военните биологични лаборатории в Украйна

Китайското правителство призовава САЩ незабавно да разкрият информация за военните биологични лаборатории, разположени в Украйна, и за вирусите, които били изследвани там. Това искане беше обявено днес на редовен брифинг от официалния представител на китайското външно министерство Джао Лиджиан. Както той е отбелязал, на територията на Украйна работят 26 американски лаборатории и други подобни съоръжения. „Съединените щати, като страната, която разполага с най-много информация за лабораториите, трябва да разкрият съответните данни възможно най-скоро, включително за вирусите, които са били там, и естеството на изследванията върху тях“, посочил той.

„В името на здравето на народа на Украйна, съседните региони и извън тях, ние призоваваме съответните страни да гарантират безопасността на тези лаборатории“, подчерта Джао Лиджиан. „Съединените щати, като страната, която разполага с най-много информация за лабораториите, трябва да разкрият съответните данни възможно най-скоро, включително за вирусите, които са били там, и естеството на изследванията върху тях“, казал той.

"Военно-биологичните програми на САЩ в Украйна може да са само върхът на айсберга. Под претекст за сътрудничество за намаляване на рисковете за биологичната сигурност и защита на глобалното здраве, САЩ контролират 336 лаборатории в 30 страни. Американската страна също извърши много военни действия. биологични изследвания в лабораторията Форт Детрик. Какви са истинските намерения на Съединените щати? Какво точно направиха те? Призоваваме Съединените щати да предоставят изчерпателна информация за своите военно-биологични програми както на американска земя, така и в чужбина и да приемат международна проверка“, заключил дипломатът.

Миналата неделя говорител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков посочи пред репортери, че руските въоръжени сили са разкрили факти за осъществяване на финансирана от САЩ военна биологична програма. Според генерала е получена информация от служители на украинските биологични лаборатории за спешното унищожаване на особено опасни патогени на 24 февруари: чума, антракс, туларемия, холера и други смъртоносни болести.

Игор Кирилов, ръководител на силите за радиационна, химическа и биологична отбрана на руските въоръжени сили каза, че в Украйна е сформирана мрежа от над 30 биологични лаборатории, чийто клиент е Агенцията за намаляване на заплахите към Министерството на отбраната на САЩ. По думите му, на 24 февруари тази година всички те са получили задача от Министерството на здравеопазването на Украйна да унищожат напълно биоагентите в лабораториите.

Според Министерството на отбраната на Русия размерът на американското финансиране за биологични лаборатории в Украйна е над 200 милиона долара.