измама

Измамна акция за помощи за украинските бежанци в Бургас

Хора, представящи се за служители на Община – Бургас, обикалят домове на възрастни и казват, че събират хранителни продукти и дрехи за бедстващите украински граждани. Потърпевшите са потребители на Социалния патронаж в Бургас. От там категорично заявяват, че на територията на града няма организирана такава акция, няма мобилни екипи да събиране на дарения. Установени са специални стационарни пунктове и само там се приемат помощи, информира БНТ.

"През миналата седмица имахме два сигнала, подадени от наши потребители, две възрастни дами, които се обадиха да кажат, че двама мъже са посетили домовете им с цел събиране на дарение в помощ на украински граждани. Представили са се за служители на общината и са съобщили, че те са мобилни общински служители, които обикалят по домовете за да събират дрехи и храна", обясни Валя Станкова, управител на домашен социален патронаж.

Това е втори опит за измама с вълната от съпричастност към украинските бежанци, за който ви разказваме. Предишния беше в Пловдив.

Десетки украински семейства вече са настанени в кризисните центрове в Бургас. Над сто са приютените вече украински граждани. Капацитетът е почти изпълнен. Има още около 20 свободни места, каза заместник-кметът Йорданка Ананиева.