шпионин

Спецпрокуратурата и ДАНС разследват шпионаж в полза на Русия

Във Фейсбук Пресцентърът на Прокуратурата съобщи следното:

Специализираната прокуратура и ДАНС извършват разследване за неправомерна разузнавателна дейност от страна на български и руски гражданин в полза на Руската Федерация, съобщиха от ПРБ.

Образувано досъдебно производство за престъпление по чл.105 от НК, при което български гражданин се е поставил в услуга на чужда държава с цел нерегламентирано предаване на информация, представляваща държавна тайна . Българският гражданин – генерал от резерва, участвал в мисии извън България; работил в Министерство на отбраната; разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща ЕС и НАТО. За координация и предаване на информацията – руски гражданин с дипломатически имунитет на длъжност съветник в посолството на Руската Федерация в София.

За прикритие на неправомерната дейност: конспиративни срещи, преносими карти-памет, криптиращи устройства и шифрограма за кодиране на комуникацията помежду си.

Извършени действия по разследването – провеждат се претърсвания и изземвания на 2 адреса и леки автомобили, собственост на българския гражданин. СП е изпратила уведомително писмо чрез главния прокурор до министъра на външните работи за нарушаване Виенската конвенция за дипломатически отношения и установена нерегламентирана разузнавателна дейност от страна на представител на дипломатическата мисия на Руската Федерация в България.

Това е второто образувано досъдебно производство в прокуратурата за шпионство в полза на чужда държава. Предходното е наблюдавано във Военно-окръжна прокуратура и е в съдебна фаза, като предстои разпоредително заседание.