Темида

Две години и три месеца затвор за измама и за подбуждане към лъжесвидетелство

По обвинение на Районна прокуратура-Велико Търново, обвиняемият А.В. е признат за виновен и осъден  на две години и три месеца лишаване от свобода за измама с фиктивна продажба на зърно и за подбуждане към лъжесвидетелство.

А. В. е признат за виновен за това, че в периода 18 – 19 август 2016 г., във В. Търново, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у П. В., в качеството й на пълномощник на търговско дружество, че има 250 тона царевица на зърно на склад в село в област Разград, което той не притежавал. Обвиняемият сключил с пострадалата договор да и продаде зърното по 290 лв. на тон, на обща цена 72 500 лв.  С това причинил на дружеството имотна вреда в размер 29 000 лв., която сума е била преведена по банков път за първоначална доставка на 100 тона зърно.

А. В. е осъждан и измамата представлява опасен рецидив – престъпление по НК.       

А.В. е признат за виновен и за това, че в периода от 2 декември 2020 г. до 4 януари 2021 г., във В. Търново, при условията на продължавано престъпление, подбуждал Д. Г. да лъжесвидетелства – престъпление по НК. Обвиняемият поискал от свидетеля по делото Д. Г. съзнателно да потвърди неистина пред разследващия  полицай, наблюдаващия прокурор и пред съда , че не той е извършил измамата и че сумата от 29 000 лева – предмет на измамата не била предадена нему, а на друго лице.

А. В. е с взета мярка за неотклонение задържане под стража.

Присъдата на Районен съд-Велико Търново подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Велико Търново.