Кристина Петкова ДСБ

Парламентът да контролира главния прокурор, искат от ДСБ

Народното събрание да може да контролира главния прокурор – да има възможност да му търси отговорност, когато той не си върши работата качествено или накърнява престижа на съдебната власт. Тази позиция изрази в "Денят започва" зам.-председателят на ДСБ Кристина Петкова. Според нея това не би застрашило разделението на властите.

Конкретните предложения за съдебната реформа все още се обсъждат. От ДСБ ще настояват за въвеждането на отчетност на главния прокурор, промяна в структурата на ВСС и възможност за индивидуална конституционна жалба. До дни се очаква експертите на управляващата коалиция да се съберат, да обсъдят предложенията на различните политически формации и да изготвят проект за съдебна реформа, каза Петкова.

Тя подчерта, че намаляването на бюджета на съдебната власт категорично не представлява атака срещу прокуратурата. Според нея има обосновка за орязването на тази сума като към момента не е ясно за какво точно са били използвани тези средства през миналите години. "Оперативната работа на прокуратурата не следва да се засегне от орязването на тези 20 млн.лв." отбеляза Петкова.

До края на март се очаква да е готов законопроект за защита от домашно насилие, заяви още тя. Той предвижда създаването на регистър, който да събира издадените ограничителни заповеди, както и подадените и оттеглени сигнали за домашно насилие.

Целта е съдиите да разполагат с по-детайлна информация относно засегнатите лица, за да могат да взимат навременни решения.