кметско кресло

Коалиционен партньор на ПП предлага ограничени мандати за кметове и общински съветници

Един от коалиционните партньори на „Продължаваме промяната“ – ПД „Социалдемократи“, ще предложи ограничаване на мандатите за кметове и общински съветници. Предложението ще бъде внесено в парламента до средата на март. Целта е да се ограничат корупционни практики. „Това е изцяло инициатива на ПД „Социалдемократи“, тя е коментирана в рамките на нашата коалиция на промяната, за което имаме подкрепата и на останалите членове на нашата коалиция. (…) Идеята е да се ограничат мандатите на кметовете на общини и на райони, без кметовете на населени места, а също и за общинските съветници“, поясни за БНР Елена Нонева, председател на Политическо движение „Социалдемократи”, коалиционен партньор на „Продължаваме промяната“ и основен получател на партийната субсидия след последните избори.

Очертават се две групи предложения – едната е кметовете и общинските съветници да имат два последователни мандата, последвани от прекъсване. Това е по-мекият вариант, защото предполага подновяване на кандидатирането след прекъсването. По-твърдият е избираемостта да се ограничава до два мандата. Целта е да се прекратят корупционни практики и влияния, стана ясно още от думите й.

Днес дискусиите ще бъдат финализирани преди окончателно внасяне на предложение за промени. Предстои да се коментира дали това няма да ограничи избирателните права на кандидатите. „До средата на следващия месец ние ще внесем това предложение в Народното събрание, да може да бъде обсъдено в рамките на коалицията и вече да се търси законодателна промяна“, уточни Елена Нонева.